Verslag inspiratiemiddag “Op weg naar aardgasloos bouwen”

Verslag inspiratiemiddag “Op weg naar aardgasloos bouwen”

Op 30 oktober jl. organiseerde INNAX speciaal voor professionals werkzaam in de bouwkolom een inspiratiemiddag. Het centrale thema was: “Op weg naar aardgasloos bouwen”. Aan de hand van mooie praktijkvoorbeelden en inspirerende sessies gingen 50 professionals met elkaar in gesprek.

Khing Go, Manager Business & Development van INNAX begon bij de historie van aardgas. “Wie van de aanwezigen heeft zelf al een energietransitie meegemaakt”? Khing ging hierbij in op de energietransitie die hij zelf heeft meegemaakt, namelijk die van kolen naar aardgas.

Bart Blokland (Alliander) en Philip Blaauw (INNAX) vertelden over het energiepositieve gebouw Liander te Duiven. Welke ambities zijn er gesteld bij de aanbesteding, hoe verliep dit proces, welke technieken zijn toegepast en wat is het resultaat van het energiepositieve gebouw?

Tijdens de plenaire sessie “Een energieneutraal dorp Nagele” vertelden Margret Drok (SACON architecten) en Pieter Klep (INNAX) over het plan om de dorpskern van Nagele, bestaande uit 500 woningen met monumentale waarde, energieneutraal te maken. De kernoplossing is gevonden in het opwekken van warmte op de daken van de woningen voor directe verwarming en warmwatervoorziening. De overtollige warmteproductie in de zomer wordt opgeslagen in een centrale seizoensberging van waaruit tijdens de winterperiode de opgeslagen warmte weer wordt onttrokken.

In de twee parallelsessies werd ingegaan op de impact van de energietransitie op bewoners. Jeroen Hengeveld (Domesta) liet voorbeelden zien van het project “Duurzame verkenners start”. Hierbij doen tien huurders, duurzame verkenners, ervaring op met een duurzame vervanging van de traditionele Cv-ketel. Michel Lamers (Twinstone) vertelde over de impact op bewoners bij de energietransitie.

“De wereld van morgen creëren wij vandaag”, aldus Gerard Streng (Strukton Worksphere). In de inspirerende sessie van Gerard Streng heeft hij twee mooie projecten met betrekking tot circulair bouwen gepresenteerd; “The Green House” en “Dutch Mountains”.

Wat is de next step? De afsluiting van Joop van der Voort (INNAX) zorgde ervoor dat de zaal rechtop in haar stoel kwam te zitten. Verduurzaming heeft te maken met verstand en met gevoel. Met welke technieken, financiën of bewoners je ook te maken krijgt. Het gaat om keuzes die je maakt, maak jij de volgende stap?

Presentaties
Wij kijken terug op een zeer geslaagde inspiratiemiddag. Hieronder volgt een overzicht van de presentaties die u kunt downloaden.

Opening | Op weg naar aardgasloos
Door Khing Go (INNAX)

Plenaire sessie | Energiepositief gebouw Liander
Door Bart Blokland (Alliander) en
Philip Blaauw (INNAX)

Plenaire sessie (presentatie van Pieter) (presentatie van Margret) |
Een energieneutraal dorp Nagele
Door Margret Drok (SACON architecten) en
Pieter Klep (INNAX)

Parallelsessie | Duurzame verkenners van start
Door Jeroen Hengeveld (Domesta)

Parallelsessie | Op weg naar aardgasloos; impact op bewoners
Door Michel Lamers (Twinstone)

Plenaire sessie | Strukton Revitalisatie en Ontwikkeling
Door Gerard Streng (Strukton Worksphere)

Afsluiting | The next step
Door
Joop van der Voort (INNAX)


Facebooktwitterlinkedinmail