Rijkswaterstaatsgebouw krijgt tweede leven

Rijkswaterstaatsgebouw krijgt tweede leven

Het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat krijgt een tweede leven. Het gebouw in Terneuzen moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. In plaats van slopen wordt het pand ontmanteld. De materialen krijgen een nieuwe bestemming: de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. Het is voor het eerst in Nederland dat een ggz-instelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie. Daarnaast wordt de nieuwe kliniek van Emergis energiepositief.

Niet slopen maar oogsten

In dit districtskantoor zijn veel hergebruikte materialen verwerkt. Bij de oplevering in 2000 was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat architect Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten de bruikbare onderdelen van het gebouw als uitgangspunt neemt voor zijn ontwerp van van de kinder- en jeugdkliniek Ithaka van Emergis. Zo behouden de hergebruikte materialen hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreëerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Niet alle materialen zijn passend voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt er voor dat alle materialen en grondstoffen een traceerbare nieuwe bestemming krijgen.

Energiepositief

Naast de circulaire bouw, wordt het gebouw ook energiepositief. In het ontwerp wordt hier al rekening mee gehouden, door maximaal in te zetten op het gebruik van hernieuwbare energie. Gebouwverduurzamer INNAX uit Veenendaal zorgt ervoor dat de ggz-instelling van Emergis vanaf het moment van ingebruikname meer energie oplevert dan verbruikt.

Impressie nieuwe ggz-instelling Emergis in Kloetinge

Duurzaam bouwen

In een circulaire economie bestaat afval niet meer. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Rijkswaterstaat investeert in de ontwikkeling en het gebruik van duurzame materialen, die zo veel mogelijk kunnen worden hergebruikt. De ambitie van Emergis om duurzaam te bouwen en in dit project zoveel mogelijk bestaande materialen toe te passen, past goed binnen deze visie.

Kennisdeling

Gedurende de ontmanteling van het Rijkswaterstaatsgebouw tot aan de oplevering van de kinder- en jeugdkliniek wordt veel kennis opgedaan over de mogelijkheden van een circulaire economie. Emergis heeft samen met Impuls Zeeland diverse partijen bij elkaar gebracht om deze kennis en expertise te delen. Provincie Zeeland stimuleert initiatieven die bijdrage aan en ondersteunt dit project met een financiële bijdrage.

In de uitzending van Omroep Zeeland meer over dit project.

 

 


Facebooktwitterlinkedinmail