Sportcomplex Olympiakwartier; energiezuinig en comfortabel

Sportcomplex Olympiakwartier; energiezuinig en comfortabel

Almere Poort is een duurzaam sportcomplex met vijf verdiepingen (6.500 m2 BVO) rijker. Bij de realisatie van Olympiakwartier is rekening gehouden met het reduceren van het energiegebruik en het optimaliseren van het binnenklimaat. Dat was vanaf de start van de bouw een vereiste. Het energielabel is A++ mede dankzij de toepassing van LED verlichting en het BaOpt ventilatieprincipe. Gebruikers ervaren het gebouw als zeer comfortabel.

Anko Kuyt, projectmanager gemeente Almere: ’Wij zijn trots op dit unieke en vooral duurzame gebouw. Onze bezoekers en medewerkers zijn heel tevreden over het binnenklimaat. Dankzij het BaOpt principe ervaren zij minder tochtverschijnselen, is de typische chloorlucht bijna niet waarneembaar en heeft men vrijwel geen last van prikkelende ogen.’

Restwarmte van stadswarmte

Deze duurzame aanwinst van Almere is geheel voorzien van LED-verlichting en warmteterugwinning in alle luchtbehandelingsinstallaties. Daarnaast wordt het complex verwarmd door restwarmte afkomstig van de elektriciteitscentrale die de stadswarmte van Almere levert. Dat is milieuvriendelijker. Met de toepassing van het BaOpt systeem in de sporthal en zwembad, wordt gezorgd voor een comfortabel binnenklimaat.

2521 zwembadconcept XXL

Het complex is gerealiseerd volgens het 2521 zwembadconcept. 2521 staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang en 21 meter breed. Mede dankzij deze afmetingen en een beweegbare bodem in de lengterichting, is dit bad optimaal te gebruiken voor sportief zwemmen. Het basisontwerp van dit concept is nu gecombineerd met een sporthal. Dit is in een gestapelde configuratie uitgevoerd voor de realisatie van diverse sportfaciliteiten waaronder judoruimten, verenigingsruimten, sportbegeleiding en ondersteunende middelen.

Projectteam

Architect Slangen & Koenis was in samenwerking met gebouwverduurzamer INNAX GEBOUW & OMGEVING, Bastenhof Consutancy en Bartels ingenieursbureau, verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding. Vastgoedbedriijf gemeente Almere heeft de directievoering en toezicht verzorgd. Het gebouw is gerealiseerd door Goossen Te Pas Bouw, de technische installaties door Hollander techniek, van Drunen en Hellebrekers.


Facebooktwitterlinkedinmail