Nagele geselecteerd als proeftuin aardgasvrije wijken

Nagele geselecteerd als proeftuin aardgasvrije wijken

Het innovatieve plan om het dorp Nagele aardgasvrij te maken kan van start! Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft Nagele aangewezen als één van de 27 proeftuinen. Het plan komt voort uit het initiatief van de Coöperatieve Vereniging Energiek Nagele om een aardgasloze en duurzame energievoorziening in het dorp te realiseren. Hiervoor was een ontwerpprijsvraag uitgeschreven. Het winnende plan “Nagele in Balans”, ontwikkeld door BOOM-Hoogers, Sacon architecten, Hocosto en INNAX, kan nu ten uitvoer worden gebracht.

Er hebben zich in totaal 74 gemeenten aangemeld om proeftuin te worden. De zevenentwintig geselecteerde plannen variëren allemaal in techniek en aanpak. Op die manier kan een maximaal leereffect worden bereikt in de proeftuinen. Voor het programma is een rijksbijdrage van 120 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voorzitter van Energiek Nagele Rutger Bergboer: “Wij zijn blij dat we van Nagele als modernste dorp van de jaren ‘50 nu het duurzaamste dorp van Europa kunnen maken”.

Naast het ontwerpteam zijn de gemeente Noordoostpolder, woningcorporatie Mercatus, Vereniging Hendrick de Keyser en de bewoners en ondernemers van Nagele nauw betrokken bij de planvorming en verdere realisatie.

In de komende jaren zullen nog eens 73 proeftuinen van start gaan (totaal 100).

Vorige berichten over Nagele:
https://www.innax.nl/actueel/nagele-dient-innovatief-energieconcept-programma-aardgasvrije-wijken/

Photocredits: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, bewerking Sacon architecten


Facebooktwitterlinkedinmail