Lingewaard laat zonne-energie drijven op water

Lingewaard laat zonne-energie drijven op water

In de gemeente Lingewaard wordt werk gemaakt van de energietransitie. Met ruim 6.000 zonnepanelen is hier straks het grootste ‘drijvende’ zonnepark van Nederland te bewonderen, dat woningen en bedrijven in de eigen gemeente van elektriciteit gaat voorzien. De panelen drijven op het waterbassin van het Gietwaterbassin Bergerden in het tuinbouwgebied Next Garden.

Burgerinitiatief Lingewaard Energie
Het nieuwe zonnepark is een initiatief van Coöperatie Lingewaard Energie, een burgerinitiatief onder aanvoering van Frans van Herwijnen, Stefan Peelen en Pieter Siekman. In 2014 sloegen zij de handen ineen voor de realisatie van een zogeheten postcoderoosproject met 1.500 panelen. Inmiddels zijn de plannen uitgebreid naar 6.000 panelen, op het water dat de tuinders gebruiken om de gewassen te besproeien. Dit bassin zorgt ervoor dat zij zo min mogelijk grondwater hoeven te gebruiken en zal straks dus twee duurzame doelen dienen. Bijkomend voordeel: door het water blijven de panelen koeler wat een hoger rendement geeft. De panelen aan de randen van het park wekken door weerkaatsing en schittering ook extra energie op. Pieter Siekman vertelt: “Het is fantastisch om te zien hoe het zonnepark vorm begint te krijgen. We willen als bewoners zelf bijdragen aan de energietransitie en dit project past daar perfect bij.” Het is duidelijk dat het zonnepark zonder het geloof en vertrouwen van Frans, Stefan en Pieter niet was gerealiseerd.

Energie besparen en verder verduurzamen
De energie wordt opgewekt voor woningen en gebouwen in de gemeente Lingewaard. Maar daar blijft het niet bij als het aan Lingewaard Energie ligt. De afnemers van de groene stroom zullen tegelijkertijd worden gestimuleerd om energie te besparen en te verduurzamen. Dit promoten ze door ‘op de markt’ te staan. Hun principes krijgen handen en voeten met de volgende initiatieven:

  • Helpen bij energiebesparing
  • Lessen over duurzame energie op basisscholen
  • Het uitvoeren van energiescans
  • Het duurzaam opwekken van energie

Groene partijen werken samen
Drijvend Zonnepark Lingewaard is een initiatief van Lingewaard Energie in samenwerking met het Gietwaterbassin Bergerden. De zonnepanelen zijn geleverd en geïnstalleerd door Tenten Solar, dat ook het beheer en onderhoud zal doen. Green Crowd heeft de financiering mogelijk gemaakt middels crowdfunding en het verkrijgen van een SDE-subsidie ((Stimulering Duurzame Energieproductie). Een mooi voorbeeld van groene partijen die elkaar gevonden hebben in dit mooie project.

Het meten van de opgewekte energie
INNAX draagt zorg voor de bemeting van de opgewekte energie om de exacte productie in kaart te brengen en te volgen. Dit dient ook ter verantwoording voor de verkregen SDE-subsidie. Camiell Pauw, projectleider van INNAX: “We meten de bruto opwekking van de totale locatie per kwartier en tot op de KWh nauwkeurig. Op deze manier ondersteunen we dit mooie project dat laat zien wat er mogelijk is als duurzame organisaties hun krachten bundelen.”

 


Facebooktwitterlinkedinmail