Let op risico op naheffing energiebelasting bij blokverwarming

Let op risico op naheffing energiebelasting bij blokverwarming

Bij blokverwarming brengt uw gasleverancier energiebelasting in rekening. Mogelijk is uw gasleverancier niet op de hoogte van de aanwezigheid van blokverwarming in uw pand. Uw leverancier brengt dan, misschien al jaren, een te laag tarief aan energiebelasting in rekening. In dat geval loopt u het risico op een forse naheffing.

Blokverwarming

Er is sprake van blokverwarming wanneer er via een gemeenschappelijke voorziening (ketel) meerdere onroerende zaken verwarmd worden. Wat een onroerende zaak is, wordt mede bepaald door de Wet waardering onroerende zaken (WOZ).

Risico op naheffing

Gasleveranciers zijn verplicht om, in het geval van blokverwarming, de eerste belastingschijf, het hoogste tarief, van energiebelasting toe te passen over het gehele verbruik. Dus ook voor het verbruik boven de 170.000 m3. De praktijk wijst echter uit dat de aanwezigheid van blokverwarming niet altijd bekend is bij gasleveranciers. Dit heeft als gevolg dat zij het verkeerde tarief aan energiebelasting bij u in rekening brengen. De naheffing die hierop volgt kan oplopen tot duizenden euro’s op jaarbasis.

Voorkom naheffing

Met terugwerkende kracht is het helaas niet mogelijk om een naheffing te voorkomen. Wel kunt u in de toekomst een verklaring blokverwarming inleveren bij uw gasleverancier zodat zij hun administratie kunnen bijwerken.

Loopt u risico op naheffing van energiebelasting?

De adviseurs van INNAX brengen de gevolgen voor uw energierekening in kaart. Zij gaan voor uw situatie na of er sprake is van blokverwarming en of het juiste tarief voor energiebelasting wordt berekend. Ook bij het terugvorderen van te veel in rekening gebrachte energiebelasting kunnen zij u ondersteunen.

 


Facebooktwitterlinkedinmail