Kan een Nederlands gebouw zich meten aan het nieuwe hoofdkantoor Apple Park?

Kan een Nederlands gebouw zich meten aan het nieuwe hoofdkantoor Apple Park?

Apple heeft een indrukwekkend en zeer duurzaam hoofdkantoor laten bouwen in Californië: Apple Park, ook wel ‘The Spaceship’ genoemd. Maar liefst 260.000 m2, plek voor 14.000 medewerkers, een binnentuin van 12 ha (24 voetbalvelden) en 3km aan wandel- en hardlooproutes. Er wordt enkel gebruikgemaakt van duurzame energie, de bomen worden gevoed met gerecycled water en een uniek ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het gebouw driekwart jaar zonder airco of verwarming kan. Zou een Nederlands gebouw zich kunnen meten aan het grote Apple als het gaat om duurzaam energieverbruik?

Apple Park versus Alliander Duiven

In Nederland verschijnen steeds meer gebouwen die energieneutraal of zelfs energiepositief zijn. Maar Apple heeft ongeveer 5 mld dollar uitgegeven aan hun nieuwe thuisbasis, daar valt niet tegen op de boksen. Of toch wel? Een vergelijking met een iconisch gebouw op eigen bodem: het Alliander kantoor in Duiven.

In onderstaande tabel een paar kengetallen op een rij. Apple Park, gelegen in het zonnige San Jose, produceert een enorme hoeveelheid zonne-energie, maar lang niet genoeg om het hele complex mee van stroom te voorzien. Het overige deel moet uit externe duurzame bronnen gehaald worden, daar waar het Alliander kantoor in meer dan de eigen behoefte kan voorzien, inclusief alle verbruiken (excl. elektrische auto’s). Opvallend is ook dat het verbruik per vierkante meter van Apple Park meer dan vier keer zo hoog is.

Apple Park Alliander Duiven
BVO kantoorruimte 260.129 m2 25.000 m2
Vermogen PV 17.000 kW 1.500 kW
Opbrengst PV 34.000.000 kWh* 1.500.000 kWh
Verbruik 142.000.000 kWh 1.500.000 kWh
Verbruik per m2 257 kWh/m2 60 kWh/m2

*geschatte opbrengst

De vele faciliteiten en onderzoekscentra spelen natuurlijk een rol en als je bedenkt dat het gemiddelde verbruik in de VS rond de 500 kWh ligt dan doet Apple Park het helemaal niet slecht. Het plaatst Apple Park’s ambitie het ‘groenste gebouw op aarde’ te zijn echter wel in een ander daglicht.

Benieuwd naar de vele innovatieve toepassingen in beide complexen? Deze video’s van Apple Park en Alliander Duiven laten in vogelvlucht de bijzondere kenmerken zien.


Facebooktwitterlinkedinmail