Ingangsdatum BENG-eisen met een jaar vervroegd

Ingangsdatum BENG-eisen met een jaar vervroegd

Minister Ollongren (BZK) heeft bekend gemaakt dat de ingangsdatum voor de BENG-eisen voor alle nieuwe woningen en gebouwen een jaar wordt vervroegd naar 1-1-2020. De Tweede Kamer is hierover geïnformeerd middels een brief over de BENG-eisen voor bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen. 

BENG vervangt per 1 januari 2020, 1 jaar eerder dan gepland, de huidige EPC voor nieuwbouw.  De haalbaarheid van de BENG-eisen wordt in het voorjaar van 2018 getoetst via een kostenoptimaliteitsstudie, waarna de definitieve BENG-eisen in de loop van 2018 worden vastgesteld. Naast de vervroegde ingangsdatum van de BENG-eisen, wordt aangegeven dat er in 2018 een nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de BENG-energieprestaties beschikbaar komt. De nieuwe methode wordt vastgelegd in NTA 8800. De inhoud van de recent gewijzigde NEN 7120 (energieprestatie van gebouwen) en 7125 (energieprestatienorm voor maatregelen op gebiedsniveau) zal zoveel mogelijk worden meegenomen in de nieuwe methode. De huidige bepalingsmethode voor de energieprestatie blijft tot de invoering van de nieuwe BENG-eisen ongewijzigd.

Voor de nieuwe energieprestatie bepalingsmethode ontwikkelt INNAX in opdracht van NEN de rekentool waarmee onder andere de noodzakelijke kostenoptimaliteitsstudie uitgevoerd kan worden.

Brief Energiezuinige nieuwbouw per 2020 (BENG): Klik hier

Meer info: Joris Berben

BENG-forum live op Energieslag
Wil jij ook het beste uit BENG halen? Op het nieuwe BENG-forum vind je actuele documentatie over BENG, maar je bent vooral welkom om kennis te delen en op items te reageren. Het forum dient ertoe om professionals uit het werkveld gebouwde omgeving te informeren over de betekenis van de BENG-indicatoren en de voorgenomen BENG-eisen. U kunt er informatie uitwisselen, vragen stellen en stellingen poneren. Ik nodig je graag uit om je vraag op dit forum te stellen?
https://energieslag.rvo.nl/

Meer info: Suzanne Wammes


Facebooktwitterlinkedinmail