HW Wonen maakt werk van NoM

HW Wonen maakt werk van NoM

De corporatiesector maakt werk van verduurzaming. Niet alleen vanwege het convenant Energiebesparing Huursector en de oproep voor een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050 van Aedes, maar vooral vanwege betaalbaarheid en de maatschappelijke roep voor het reduceren van de CO2.

Voor de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen zet HW Wonen, een corporatie met ruim 10.000 woningen in de Hoekse Waard, in op Nul op de Meter (NoM). Een NoM woning wekt jaarlijks evenveel energie op als nodig is, zodat de huurder per saldo een energieverbruik van “0” heeft. Het realiseren van NoM woningen is voor veel bouwbedrijven een nieuwe discipline. Kroon & De Koning realiseert in opdracht van HW Wonen 10 NoM woningen aan de Kloosring in Oud-Beijerland.

HW Wonen:

HW Wonen wil ervaring opdoen met nul op de meter woningen. De 10 NoM woningen aan de Kloosring is voor HW Wonen een pilotproject. De meerkosten om deze woningen tot NoM te bekostigen worden deels gedragen door HW Wonen. Voor het andere deel betaalt de huurder aan HW Wonen een Energieprestatie vergoeding (EPV) in plaats van de energierekening aan de energiemaatschappij. HW Wonen heeft Kroon & De Koning, een bouwer waarmee HW Wonen veel samenwerkt, opdracht verstrekt om de NoM woningen te realiseren. Er is een lange en goede relatie tussen de partijen. Deze woningen zijn dan ook 1 op 1 in bouwteam verband uitgewerkt.

 

Kroon & De Koning:

Hoe kijken jullie aan tegen woningverduurzaming in bestaande en nieuwbouw?

Als maatschappelijk verantwoorde onderneming neemt Kroon & De Koning de roep om duurzaamheid serieus. We zien het als onze opdracht bouwconcepten te ontwikkelen die toekomstbestendig zijn.


Wat zijn de uitdagingen en ervaringen op het gebeid van NoM woning of aanverwante onderdelen (luchtdicht bouwen, duurzame warmtepomptechnieken, daken vol PV, etc.)?

Nul op de Meter en gasloos bouwen is de toekomst van vandaag. In het PlusWonen bouwconcept is de NoM-woning één van de mogelijkheden. Er zijn reeds verschillende projecten gerealiseerd, waarbij er is gewerkt met een bodemwarmtepomp of een luchtwarmtepomp. De woningen zijn daarmee gebaseerd op het all-electric principe. Er is geen gasaansluiting meer nodig in de woningen, alles gaat op elektriciteit. De daken zijn voorzien van dakgeïntegreerde PV-panelen om het elektraverbruik te compenseren. Verder hebben de woningen een zeer goede thermische schil en een gebalanceerde WTW ventilatie. We monitoren het energieverbruik en -productie van de woningen, zodat we precies weten wat er energetisch met de woning gebeurt.
In samenwerking met onze partners hebben we een concept ontwikkelt om opdrachtgevers te helpen met het vinden van de meest economische weg naar NoM-woningen met een negatieve EPC en energie-neutrale wijken.

 

Wat verwachten jullie in de toekomst van NoM/EPV en hoe passen jullie de koers hierop aan?

Nul op de Meter is een belangrijk onderdeel van de energietransitie om energieneutraliteit te bereiken. Ook wij willen daarom verder inzetten op de ontwikkeling en implementatie van NoM-woningen die fossielvrij zijn. De energieprestatievergoeding (EPV) is hierbij een middel om de verduurzaming te financieren.

 

Waarom kiezen jullie voor INNAX als partij voor de vaststelling van de Netto Warmtebehoefte?

Samen met onze partners bouwen wij graag aan de toekomst. INNAX is voor ons een partner, met veel expertise en betrokkenheid, waarmee het goed samenwerken is, aldus Kroon & De Koning.

 

Om gebruik te kunnen maken van de Energieprestatie Vergoeding (EPV) is een keuring van de Netto Warmtevraag volgens de BRL9500-05 vereist. INNAX voert deze inspecties van de in aanbouw zijnde woningen uit voor HW Wonen.

Na afronding van het bouwtraject, naar verwachting maart 2018, staan er 10 woningen die qua comfort en energie-efficiency klaar zijn voor een duurzame toekomst. Daarnaast zorgt de opgedane ervaring voor de bouwer én opdrachtgever voor nieuwe inzichten die te gebruiken zijn in het realiseren van een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050.


Facebooktwitterlinkedinmail