Green Leadership Summit: “Branche moet nu groen leiderschap tonen”

Green Leadership Summit: “Branche moet nu groen leiderschap tonen”

De Dutch Green Building Council heeft, in samenwerking met Nyenrode, de eerste editie van het Green Leadership Summit gehouden. Meer dan veertig leiders uit de bouw- en vastgoedsector gingen met elkaar in gesprek over duurzaam leiderschap. Want, zo stelt DGBC directeur Annemarie van Doorn, een gezamenlijke en gedeelde missie is nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Het initiatief krijgt een vervolg.

Toonaangevende groene leiders

Op het Green Leadership Summit waren onder andere John Quist (Unica), Job Dura (Dura Vermeer), Daan van der Vorm(Vorm), Jaap Gillis (Bouwfonds IM), Jos Melchers (MAB Development), Clemens Brenninkmeijer (Redevco), Coert Zachariasse (Delta Development), Maurits Groen (MGMC), Gerard Groener (Corio), Huib Boissevain (Annexum) aanwezig. Zij vinden dat het tijd wordt dat de gehele branche groen leiderschap toont. Immers, gebouwen zijn wereldwijd goed voor meer dan 40 procent van de CO2 uitstoot. Het is twee voor twaalf, oordeelt Van Doorn.

Gezamenlijk perspectief noodzakelijk

Het is noodzakelijk dat de branche niet naar duurzaam bouwen kijkt vanuit het perspectief van geld verdienen. Ook BREEAM-NL certificaten of andere duurzaamheidscertificaten halen vormt niet louter de oplossing. “We moeten er op een hoger niveau naar kijken”, vertelt Van Doorn. “Daarom is het goed dat dé groene leiders uit de branche samen om tafel zitten, geïnspireerd worden door interessante sprekers uit andere sectoren en zo hun kennis en ervaring inbrengen in hun eigen organisatie. Dat is groen leiderschap.”

Inspiratie

De dag startte met persoonlijke inspirerende verhalen vanuit andere sectoren. In de middag ging men in gesprek aan de hand van een zogenaamd Green Leadership Profiel het zogenaamde 6C model – 6 leiderschapskwaliteiten die duurzame leiders dienen te hebben. Dit model komt uit 4 jaar PhD onderzoek. Op basis hiervan werd de deelnemers gevraagd een Green Leadership Profiel in te vullen.

Graag een vervolg

De CEO’s en directeuren gaven aan een dergelijk Summit graag frequenter te laten plaatsvinden. Vandaar dat een vervolg komt op het Green Leadership Summit van de Dutch Green Building Council. Wanneer dat is, wordt later bekendgemaakt.

Philip Blaauw, DGA bij INNAX: ‘Het was een zeer inspirerende sessie om bij te wonen. De missie van INNAX – ‘Sustainable buildings for everyone’ – sluit naadloos aan op de doelen van de Dutch Green Building Council en deze summit. Ik kijk uit naar het vervolg hierop.’

Bron: dgbc.nl


Facebooktwitterlinkedinmail