Goed EPA-U-advies kijkt verder dan het bouwjaar

Goed EPA-U-advies kijkt verder dan het bouwjaar

EPA-U-advies moet leiden tot energiebesparing en een lagere CO2-uitstoot. “Adviseurs dienen daarvoor verder te kijken dan alleen naar makkelijke maatregelen en moeten opdrachtgevers meenemen naar de energetische stip op de horizon”, stelt Arjan Bertelink van INNAX.

“Een EPA-U-advies moet op z’n minst gebaseerd zijn op de werkelijke kenmerken van een gebouw. Inschattingen op basis van alleen het bouwjaar kunnen nooit leiden tot een goed advies”, zegt adviseur Sustainable Offices & Retail Arjan Bertelink van INNAX. Met advieservaring in zorginstellingen, onderwijs en retail weet hij dat een EPA-U-adviseur altijd op locatie naar een utiliteitsgebouw moet kijken. Bouwkundige en werktuigbouwkundige ervaring zijn daarbij een pré.

 Volgorde van besparen
“Weet een EPA-U-adviseur eenmaal meer van een utiliteitsgebouw, dan kan het lonen om de meerjarenonderhoudsplanningen bij het advies te betrekken”, vervolgt Bertelink. “Als duidelijk is welke investeringen al gepland zijn, kan dat immers een positief effect hebben op de terugverdientijd van de maatregelen. Ook is het belangrijk om na te denken over de volgorde van de maatregelen. Oude verlichting vervangen door led is een makkelijke manier om dichterbij een C-label te komen, maar als je daarmee de warmte-uitstraling van de verlichting dermate verlaagt dat de oude cv-ketel moet bijstoken, is dat dan wel de juiste keuze?”

Makkelijk bespaart niet altijd CO2
Makkelijke maatregelen, zoals het overstappen op ledverlichting, ziet Bertelink veel terugkomen in EPA-U-advies. “Maar als je kijkt naar de Trias Energetica, gaat het in de eerste plaats om vermindering van de energievraag. Pak daarom de schil aan, kijk naar isolatie. Onder druk van bijvoorbeeld de wettelijke labelverplichting voor kantoren worden veel korte termijn maatregelen genomen. Maar makkelijke maatregelen uitvoeren omdat de wet dat voorschrijft, staat mijlenver af van waar het werkelijk om draait: CO2-reductie.”

Neem de klant mee op reis
Om de CO2-uitstoot te verminderen, moet een EPA-U-adviseur een hoog kwalitatief inzicht hebben in mogelijke energiebesparingen, vindt Bertelink. “Dat vraagt om een strategische aanpak en niet alleen een pdf-je afleveren met mogelijke maatregelen. Met een nulmeting, energiedata, meetgegevens en meerjarenonderhoudsplanningen kan een EPA-U-adviseur laten zien wat mogelijke maatregelen zijn, wat die opleveren en hoe een opdrachtgever de vervolgstappen kan borgen. Neem de opdrachtgever mee op reis, wijs hem op de stip van energiebesparing en CO2-reductie aan de horizon en laat zien hoe hij daar kan komen.”


Facebooktwitterlinkedinmail