Fiscaal voordeel met Energie-investeringsaftrek

Fiscaal voordeel met Energie-investeringsaftrek

Investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energie levert u in 2014 ook een fiscaal voordeel op. De Energie-Investeringsaftrek (EIA) maakt het mogelijk om ca. 41,5% van de investeringskosten fiscaal af te trekken. Gemiddeld levert de EIA u ca. 10% belastingvoordeel op. In 2014 is het EIA budget 111 miljoen euro.

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid. Wie gebruik maakt van EIA heeft als ondernemer dubbel voordeel: uw energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2013?

De wijzigingen ten opzichte van 2013 zijn minimaal. De belangrijkste hebben wij voor u op een rij gezet.

  1. Energielijst 
    In de Energielijst van 2014 staan meer dan 160 energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor de EIA. Er zijn 8 nieuwe technieken toegevoegd aan de Energielijst.
  2. SDE+
    De EIA mag niet meer in combinatie met de SDE+ gebruikt worden. Dit is besloten in het SER-Energieakkoord om stapeling voor financiële- en fiscale steun voor duurzame energie te voorkomen. Voor installaties waaraan voor 2014 een SDE(+)-subsidie is toegekend en waarvoor nog geen EIA is aangevraagd geldt een overgangsregime. Hierin is bepaald dat organisaties voor deze projecten nog wel de EIA kunnen aanvragen.
  3. Verhoging drempelbedrag
    Het drempelbedrag is verhoogd naar € 2.500,-. Dit heeft te maken met de groei van het aantal kleine meldingen.

Generieke investeringen

Ook voor oplossingen die niet op de energielijst staan maar wel een flinke energiebesparing opleveren, kunt u toch onder bepaalde omstandigheden gebruik maken van de EIA. Het onderzoek en de maatregelen moeten dan voldoen aan een besparingsnorm. INNAX adviseert u daar graag over.

Kijk voor meer informatie en de energielijst 2014 op de site van RVO.


Facebooktwitterlinkedinmail