Energieprestatievergoeding (EPV) in de praktijk

Energieprestatievergoeding (EPV) in de praktijk


Een toelichting op sessie 4: ‘De energieprestatievergoeding (EPV) in de praktijk.’ van de Inspiratiemiddag.De vereniging Stroomversnelling stimuleert grootschalige renovaties naar Nul op de Meter (NoM). Onder andere aanbieders, industrie, corporaties en gemeenten werken aan de randvoorwaarden om dit mogelijk te maken. Hiervoor zijn grote veranderingen noodzakelijk op de huidige manier van renoveren. Zo is woonlasten-denken een van die systeemveranderingen. Daarnaast zijn uiteraard ook systeemveranderingen en innovaties op technisch vlak nodig. De eerste gevelfabrieken zijn inmiddels operationeel. Om de businesscase van renovaties naar NoM sluitend te maken is de EPV dé nieuwe financieringsvorm voor woningcorporaties.

De EPV-wetgeving is onlangs aangenomen in de eerste kamer. Het grote voordeel van de EPV is dat deze geen invloed heeft op de huurtoeslag. De EPV geldt alleen voor huurwoningen. Woningcorporaties mogen een EPV innen om de investeringen mee te dekken. Daartegenover staat wel een aantal verplichtingen:

  • Prestatiegarantie op het gebied van energie, comfort en gezondheid.
  • Woonlastenwaarborg: nieuwe huur + EPV zijn niet hoger dan oude huur + oude energielasten.
  • Transparantie naar de huurder.

Wij leggen de spelregels uit en laten u aan de hand van een voorbeeld zien wat de EPV voor u kan betekenen. Ook zaken als saldering en marktwaarde komen aan bod.

Wanneer u huiswaarts keert met het idee: “Dát is een interessant model”, dan is de sessie wat ons betreft geslaagd. Deze sessie wordt verzorgd door Pieter Klep (INNAX) en Rob Kwaaitaal (Kwartiermakers in de Bouw). Rob Kwaaitaal is onder meer actief voor de Brabantse Stroomversnelling en ondersteunt corporaties bij Nul-op-de-meter projecten.

Meld u aan voor de Inspiratiemiddag

Het volledige programma bestaat uit zes parallelsessies waarin ervaringen uit de praktijk centraal staan. Met de kennis die u hier opdoet, bent u in staat uw huidige energiebeleid te toetsen en te verbeteren. U bepaalt zelf welke sessies u wilt volgen. Meld u aan. Deelname is gratis.

Foto: istock/innax

Facebooktwitterlinkedinmail