De energiemarkt: hoe werkt dat nu precies?

De energiemarkt: hoe werkt dat nu precies?

Sinds de energiemarkt is vrijgegeven in 2004 spreken we over een vrije energiemarkt. Dit houdt in dat u als energiegebruiker kunt kiezen wie uw energie levert. De energiemarkt is echter voor velen onoverzichtelijk geworden. Er zijn bedrijven die energie leveren, de energienetwerken beheren, het transport verzorgen en uw energiestromen meten. Waar ligt uw keuzevrijheid en uw voordeel?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet er op toe dat u als energiegebruiker voordeel heeft van de vrije markt. Als toezichthouder zorgen zij ervoor dat energiebedrijven hun positie in de markt niet misbruiken.

Vrije onderdelen van de energiemarkt

Energieleverancier – kiest u zelf
U kiest zelf van welke leverancier u elektriciteit en/of gas afneemt. U kunt overstappen na afloop van uw contract overstappen wanneer en hoe vaak u maar wilt. U kunt hierdoor een betere kwaliteit van de facturatie en service verwachten, tegen veelal lagere energietarieven. Energieleveranciers doen namelijk hun best om klanten te werven en te behouden. Wij raden aan om deze keuzevrijheid jaarlijks (minstens twee maanden voor afloop van uw contract) te benutten.

  • Het voordeel voor u
    Geniet van de beste leveringsvoorwaarden en energietarieven door jaarlijks uw energie-inkoop te beoordelen. Met inzicht in uw energieprofielen (keuze energiemeetbedrijf) koopt u effectief en voordeliger energie in.

Energiemeetbedrijf – kiest u zelf
Voor het kopen of huren van slimme gas- en/of elektriciteitsmeters, kiest u een gecertificeerd energiemeetbedrijf. Naast het plaatsen van de meter zorgt een energiemeetbedrijf voor de opname van de meterstanden. Dit zijn wettelijke verplichtingen. Deze gegevens geeft het meetbedrijf door aan de netbeheerder en de netbeheerder vervolgens weer aan de energieleverancier. Via een online energiemonitoringssysteem geeft het energiemeetbedrijf u inzicht in uw verbruik. Voor een overzicht van meetbedrijven kunt u terecht op de site van TenneT: voor gas en elektriciteit.

  • Het voordeel voor u
    De prijzen voor de energie- en gasmeters verschillen per energiemeetbedrijf. Hier ligt een besparingspotentieel van 35%. Wanneer u gebruik maakt van slimme energiemeters, heeft u inzicht in uw energieprofiel(en). Dit inzicht zorgt voor een besparing tot 20%.

Overige partijen in de markt

De overige partijen in de markt zijn een vast gegeven. Hier heeft u geen vrije keuze.

Netbeheerder – vast gegeven
Voor elke regio is de netbeheerder vastgelegd. De ACM bewaakt de prijzen die de netbeheerder hanteert. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het (onderhoud van) net en de distributie van elektriciteit en gas. Dat kunnen voor beide energiesoorten verschillende partijen zijn in uw regio.

Foto: istock/innax

Facebooktwitterlinkedinmail