Energielabel C nog toekomstmuziek voor helft kantoorgebouwen

Energielabel C nog toekomstmuziek voor helft kantoorgebouwen

‘Een energielabel C in 2023 voor alle kantoren’, dat is één van de richtingen die de overheid  heeft aangekondigd om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Maar is dat haalbaar? Ligt de lat te hoog of juist te laag? Het is duidelijk dat de meningen zijn verdeeld. Joost Straat, gebouwverduurzamer bij INNAX, geeft een actueel beeld op basis van feiten.

Wie een blik werpt op de geregistreerde energielabels voor kantoorgebouwen zou optimistisch kunnen concluderen dat het helemaal goed komt. Immers: 67% (29.525) van de verstrekte energielabels zijn reeds een label C of beter. Ook zal het niemand ontgaan zijn dat energie-efficiëntie de laatste jaren echt hoger op de ondernemersagenda’s staat. In 2017 zijn er in Nederland meer kantoren dan ooit voorzien van een energielabel (EPA-U), een trend die al enkele jaren zichtbaar is.

 
Bron: Energielabels volgens RVO en aantal kantoren volgens CBS

Laaghangend fruit 
Hoewel de cijfers een rooskleurig beeld schetsen, laat een diepere analyse van het kantoorvastgoed toch een ander beeld zien. De kantoren die momenteel voldoen aan de verwachte richtlijn zijn veelal nieuwbouw of bestaande kantoren die weinig of geen ingrijpende verbeteringen vereisen om goed te scoren op energieverbruik. Kortom; het laaghangend fruit en de verklaring voor het ogenschijnlijk prachtige aantal A-labels. De grote opgaven liggen juist bij de oudere kantoorgebouwen: daar moeten nog veel maatregelen getroffen worden om minimaal op energielabel C uit te komen. “En laat dat nou meer dan de helft (55%) van het totale aantal kantoorgebouwen zijn.” aldus Joost Straat.

Er is dus nog onmogelijk veel werk te verzetten om de resterende 68.000 kantoren op het vereiste niveau te krijgen vóór 2023. Met nog minder dan 5 jaar om deze klus te klaren betekent dat zo’n 13.500 kantoren per jaar, oftewel 260 kantoren per maand opwaarderen naar energielabel C. Zoveel bouw- en toeleveringscapaciteit is er niet eens!

De norm voorbij….
Om deze noodkreet verder in het juiste perspectief te plaatsen: er is nog veel meer nodig om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Met slechts een energielabel C voor alle kantoren zijn we er nog lang niet. Wat écht nodig is een revolutie. We moeten anders denken en anders doen. Dus bestaande methoden kritisch onder de loep nemen: wat kan mee naar de nieuwe tijd en wat blijft achter. Dat kan dus ook sloop of transformatie van bestaand vastgoed betekenen. Alleen met een nieuwe mix van gebouwen en -functionaliteiten, én het vizier op 2050, komen we tot een schone, gezonde en betaalbare kantorenvoorraad. Dat is “de norm voorbij” en dan zijn we echt bezig te bouwen aan een energieneutrale toekomst.

Neemt u als kantooreigenaar dus vooral geen afwachtende houding aan en grijp de kansen die deze veranderingen mee zich meebrengen. Er is meer dan genoeg te doen!


Facebooktwitterlinkedinmail