Energielabel 2015: wat betekenen de veranderingen voor u

Energielabel 2015: wat betekenen de veranderingen voor u

De regels voor het energielabel zijn per 1 januari 2015 aangescherpt. Hieronder treft u een samenvatting van de gevolgen en de mogelijkheden die u heeft om aan deze wetswijziging te voldoen. Lees voor meer achtergrondinformatie de Energielabel update.

Eén van de veranderingen is dat de vrijstelling voor het energieprestatiecertificaat voor woningen jonger dan 10 jaar komt te vervallen. Dat betekent dat bij de oplevering van nieuwe woningen en overdracht aan een nieuwe huurder of kopers, een definitief energielabel óf energieprestatiecertificaat aanwezig moet zijn. Hierdoor ontstaan twee labelmethoden om een woning te voorzien van een officieel label. Beide methoden voldoen aan de wetswijziging:

1. Definitief energielabel

Het definitief energielabel is een vereenvoudigde methode waarmee een energielabel voor woningen vastgesteld kan worden. Dit proces begint met een kosteloos, door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt, voorlopig energielabel. De woningeigenaar dient op de website van RVO een digitaal dossier aan te maken voor iedere afzonderlijke woning.

2. Energieprestatiecertificaat

Professionele woningeigenaren/beheerders werken vaak met een software pakket waarin de energieprestatie data van de (gehele) woningvoorraadniveau is opgenomen. Met deze data is het mogelijk om woningen af te melden en daarmee te voorzien van een energieprestatiecertificaat. Ook nieuwbouwwoningen zijn op deze manier te voorzien van een officieel rechtsgeldig energieprestatiecertificaat.

Wat te doen: definitief energielabel of energieprestatiecertificaat?

Wat is de beste keuze, wat zijn de kosten en hoe zorgt u voor een consistent beheerbeleid? Uitgebreide informatie en een nadere toelichting treft u in dit Energielabel update.

Foto: ©iStock.com/INNAX

Facebooktwitterlinkedinmail