Energie-neutrale woontoren van ruim 70 meter hoog

Energie-neutrale woontoren van ruim 70 meter hoog

Eind oktober start de bouw van @Home Amstelkwartier: een 73 meter hoge energieneutrale woontoren met 160 huurappartementen aan de Amstel in Amsterdam. De initiatiefnemers voor de ontwikkeling van deze woontoren zijn Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling. Gebouwverduurzamer INNAX is verantwoordelijk voor het energieconcept van dit project.

In oktober 2013 wonnen deze partijen met dit bijzondere concept van een zonne-energie centrale, de tender die de gemeente Amsterdam voor de locatie uitschreef: de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. De realisatie is in handen van Hurks bouw, die het gebouw over anderhalf jaar zal opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund. Het grootste deel van de appartementen bevindt zich in het, in Amsterdam felbegeerde, middensegment.

Zonne-energie centrale

Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2, met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. @Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul (gegarandeerd door INNAX). Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen. Om elektriciteit op te wekken voor de woningen zijn, zowel op het dak als op een deel van de gevels, de panelen in het ontwerp geïntegreerd.

De photovoltaïsche (PV) energiecentrale is zo opgezet dat ieder appartement zijn eigen zonnestroom opwekt. De huurder huurt die panelen. Deze panelen zijn direct verbonden aan de slimme energiemeters van elk appartement. Door de wettelijke salderingsregeling draait de energiemeter terug indien de huurder niet zelf voldoende stroom verbruikt op dat moment. Het net wordt dus als opslag gebruikt en de huurder verdient de ‘zonnehuur’ terug via de zonnestroomproductie met 22 cent per kWh. Amvest heeft ervoor gekozen om zelf te investeren in de PV installatie maar externe financiering was ook mogelijk geweest.


Facebooktwitterlinkedinmail