Brandveilige Kerst

Brandveilige Kerst

We lezen de laatste tijd met enige regelmaat dat telefoonopladers veroorzakers zijn van woningbranden. In de decembermaand verdient ook de kerstversiering en -kerstverlichting de aandacht! Slingers, textiel, vlaggetjes, kerstbomen en andere versieringen en verlichtingen kunnen brand veroorzaken of een beginnende brand versnellen. Om brandgevaarlijke situaties te voorkomen hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.

Kerstbomen en kersttakken
De meest veilige kerstboom is een kunstboom van moeilijk brandbare kunststof. Een échte natuurlijke kerstboom is natuurlijk ook prima, mits de boom een kluit heeft en de aarde dagelijks wordt voorzien van voldoende water. Zo voorkomt u uitdrogen van de boom. Zet een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal en zet hem niet in een mogelijke vluchtwegroute. Zorg ervoor dat de boom vooral goed stevig staat.

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie of geïmpregneerd materiaal. Kijk goed naar de informatie op verpakkingen of vraag het na bij de leverancier. Producten zijn brandveilig als het product onbrandbaar is volgens NEN 6064 en voldoet aan klasse A1 volgens NEN-EN 13501-1. Dit staat altijd op de verpakking vermeld.

10 tips voor veilige feestverlichting en -versiering

  • Controleer de bedrading van de kerstverlichting op beschadigingen.
  • Probeer de verlichting altijd eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.
  • Doe de verlichting na afloop altijd geheel uit door de stekker uit het contact te halen of de verdeeldoos uit te schakelen, dus niet alleen één lampje losdraaien.
  • Kabels die over een gangpad lopen met tape afplakken.
  • Rol kabels altijd volledig uit, anders bestaat de kans op oververhitting en kan het vlam vatten.
  • Gebruik géén gasgevulde ballonnen in huis.
  • Horizontaal gespannen kerstversieringen mogen bij brand geen druppelvorming geven, gebruik liever staaldraad ter bevestiging van versiering en slingers.
  • De kerstversiering mag geen hinder veroorzaken bij het ontvluchten van de woning. Hang de versiering dus nooit aan of voor een vluchtdeur.
  • Denk ook aan blusmiddelen en het vrijhouden van vluchtroutes.
  • Laat kaarsen nooit onbeheerd achter en zet ze niet in de buurt van brandgevoelig materiaal zoals gordijnen.

Brandproef
De brandveiligheid van kerstversieringen kan met een eenvoudige proef zelf getest worden door een stukje materiaal minimaal vijf seconden in een vlam te houden. Het materiaal kan als brandveilig worden beschouwd als er tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen, al of niet brandend of druipend, geen roetvlokken vrijkomen en het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt of maximaal 60 seconden nagloeit.

INNAX adviseert en geeft voorlichting over brandveiligheid in de meest brede zin. Dus zowel de woning, de omgeving en vanuit de verantwoordelijkheid van de verhuurder als vanuit individuele verantwoordelijkheid van de bewoner.

 


Facebooktwitterlinkedinmail