Big brother is helping you

Big brother is helping you

Sinds George Orwell in 1948 het boek 1984 schreef, staat big brother in een kwaad daglicht. Maar tegenwoordig zien we juist vaak dat degene die data verzamelt en monitort, mensen vooruit helpt en beschermt en het leven comfortabeler maakt. Google is daar een mooi voorbeeld van. Het bedrijf beschikt over een enorme berg data en helpt daarmee bijvoorbeeld onze reistijd te beperken en kan ons zelfs een nat pak besparen als we ergens op de fiets of te voet naar toe moeten.

Ook in het geval van gebouwbeheer speelt big brother steeds vaker een positieve rol. Wij halen bij INNAX steeds meer data binnen over de gebouwen die we beheren. Dat zetten we om in bruikbare informatie die we vervolgens toepassen om gebruikers een zo prettig mogelijke werkomgeving te geven. Als we bijvoorbeeld in het nieuwe hoofdkantoor van Alliander in Duiven de comfortparameters in een ruimte zien dalen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien werken er te veel mensen in een ruimte en kunnen we de klant daarover inlichten. Als dat niet zo is, gaan we verder op onderzoek om het comfort te verbeteren. Het gebouw scoort een 9,1 op de Happy Building Index en is daarmee op dit moment het derde prettigste gebouw van Nederland om in te werken.  Het verzamelen en analyseren van al die data draagt hieraan bij.

De energiemeetdata geven inzicht in het gedrag van de bewoners. Dat bleek ook tijdens een proef die we uitvoerden voor een grote woningcorporatie. We vonden verschillen tussen het werkelijke verbruik van woningen en wat je op grond van het energielabel zou verwachten. Als je dat constateert, kun je gericht op onderzoek gaan naar de oorzaak. Misschien gebruikt de bewoner de installaties verkeerd, maar het kan ook zijn dat het energielabel inmiddels verouderd is of dat er in plaats van twee, zes mensen in het huis wonen. Wat het ook is, de beschikbare data kunnen ons helpen om erachter te komen wat er aan de situatie kan worden verbeterd. In de toekomst hopen we toegang te krijgen tot nog meer data. Als we bijvoorbeeld kunnen meten hoeveel mobieltjes en dus hoeveel mensen er in een gebouw zijn, kunnen we het binnenklimaat nog efficiënter aanpassen. In dat geval geldt dus echt: big brother is helping you!


Facebooktwitterlinkedinmail