BIG BENG – Waterstof event INNAX was een groot succes

BIG BENG – Waterstof event INNAX was een groot succes

Speciaal voor professionals die zich bezig houden met de energietransitie organiseerde INNAX op 12 maart jl. haar tweejaarlijkse BIG BENG. Dit jaar met als thema Waterstof. Het doel van de middag was om te informeren over de mogelijkheden van waterstof als energiedrager, te inspireren en collega professionals te ontmoeten. Dat de energietransitie en de rol van innovaties volop de aandacht heeft, bleek uit het grote aantal aanmeldingen.

Jörgen Waagenaar, algemeen directeur van INNAX, verwelkomde de grote groep van ongeveer 200 belangstellenden. Dagelijks bereiken ons veel berichten en vragen over waterstof. De boodschap die Jörgen het publiek mee gaf; “Stel je oordeel even uit en doe eerst ervaring op, er is geen heilige graal en neem het totale energiesysteem in ogenschouw”.

Dagvoorzitter Helga van Leur inspireerde met het thema “Vandaag heb je morgen in handen”. Waarom doen we dit, hoe gaan we dit samen doen en wat doe jij?

Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft, liet zien waarom waterstof niet meer weg te denken is binnen onze toekomstige energievoorziening en wat de mogelijkheden zijn van waterstof. Op de stelling: ‘Is waterstof wel of geen serieuze optie voor ruimteverwarming in woningen en gebouwen’, antwoordde het merendeel van het publiek vooralsnog met “nee”.

Waterstofparade

Na de pauze is gestart met de waterstofparade. Vier presentaties die ingingen op het “hoe dan”, de ervaringen uit de praktijk. In de presentatie “Waterstof, bouwsteen van de energietransitie of vluchtig gas?” nam Jaco Reijerkerk (Ekinetix) ons mee vanaf Jupiter, dat 75% bestaat uit waterstof, naar mobiliteit. Jaco was ook aanwezig met zijn eigen waterstofauto en deelde zijn ervaringen over de mogelijkheden van waterstof bij mobiliteit.

“Hoe gaat de toekomst van de gebouwde omgeving er uit zien?” Deze stelling legde Frank van Alphen (Stedin) het publiek voor. Een combinatie van all-electric, elektriciteit, warmte en hernieuwbaar gas volgens het publiek. “Een complex proces, er zijn hobbels, maar zeker geen showstoppers”, aldus Frank.

Op de stelling van Frank Turksma (Tieluk) “Er zit veel onzin in de discussie én uitvoering rondom de energietransitie- en duurzaamheidsdoelstellingen” stemde iedereen volledig “ja”. De door Tieluk ontwikkelde fuel cell wekt waterstof anders op dan gebruikelijk. Het werkt vraaggestuurd (opwekking naar behoefte) en heeft daardoor geen opslag nodig.

In de waterstofwijk in Hoogeveen hebben ze een waterstof cv-installatie toegepast in 80 nieuwbouwwoningen op de locatie Nijstad-Oost. Een unieke bijdrage aan energietransitie! “Benut de kansen van Nijstad-Oost als vliegwiel voor duurzame lokale energie”, stelt Kees Boer (gemeente Hoogeveen) dan ook.

Joop van der Voort (INNAX) stelde het publiek de vraag “Wat doe je morgen?” Veranderingen komen alleen tot stand door écht in beweging te komen, zo ook bij de Energietransitie. We moeten stoppen met praten en vooral gaan DOEN!

Een samenvatting van de dag in videovorm is te vinden op onze YoutTube. Hierbij een foto-impressie van de dag. Op de hoogte blijven van waterstof ontwikkelingen? Meldt je aan bij onze watergroep LinkedIn Groep.


Presentaties

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag. Hieronder volgt een overzicht van de presentaties die u kunt downloaden.

Opening & Welkom
Door Jörgen Waagenaar (INNAX)

Waarom waterstof niet meer weg te denken is in onze toekomstige energievoorziening
Door Ad van Wijk (TU Delft)

Waterstof, bouwsteen van de energietransitie of vluchtig gas?
Door Jaco Reijerkerk (Ekinetix)

Waterstof in de gebouwde omgeving; Rozenburg, The Green Village en Stad aan ’t Haringvliet
Door Frank van Alphen (Stedin)

Tieluk waterstofcell
Door Frank Turksma (Tieluk)

Waterstofwijk Hoogeveen
Door Kees Boer (gemeente Hoogeveen)

Afsluiting | Wat doe je morgen?
Door Joop van der Voort (INNAX)


Facebooktwitterlinkedinmail