Besparen op energiemeters

Besparen op energiemeters

De verduurzaming van woningen en kantoorgebouwen zorgt ook voor potentiele besparingen op de aansluitkosten van collectieve energieaansluitingen.

Besparing op meetdiensten
Woningcorporaties hebben energiekosten afkomstig van de energieaansluitingen voor de eigen kantoorgebouwen én van collectieve voorzieningen in appartementencomplexen. We zien regelmatig dat voor dit soort aansluitingen de spreekwoordelijke “hoofdprijs” wordt betaald voor de huur van de energiemeters en de uitlezing: de meetdiensten.

Een rekenvoorbeeld:
Een woningcorporatie heeft 20 grootzakelijke elektriciteitsaansluitingen en betaalt gemiddeld €48,- per maand aan huur en meetdiensten. Het maandtarief van INNAX is €27,70. Dat is een directe besparing van €406,- per maand. Over een periode van 10 jaar levert dat een besparing op van  €48.720,-. Hier hoeft de woningcorporatie niets voor te doen! Een overstap naar INNAX is voldoende en wij regelen de rest.

 Verkleinen contractvermogen
Het komt vaak voor dat de aansluitwaarde van het contractvermogen nu structureel te hoog is. Door dit administratief omlaag te brengen kan veel geld bespaard worden. Het contractvermogen wordt meestal bij aanleg van de installaties bepaald aan de hand van het technisch ontwerp. Adviseurs berekenen dat vaak behoorlijk ruim. Ook als er in het verleden een eenmalige piek is geweest, wordt het contractvermogen door de netbeheerder vastgezet op dat piekniveau. Netbeheerders verlagen niet automatisch, ze verhogen alleen. U betaalt een vaste vergoeding voor het gecontracteerd vermogen. Of u er gebruik van maakt of niet, dat maakt niet uit. Voor elektriciteit is het alleen een administratieve aanpassing waar vaak al honderden euro’s mee te besparen valt per aansluiting. Bij gasmeters werkt dat anders. Daar betaalt u voor de technische capaciteit van de gasmeter zelf. Ook daarvoor geldt, of u er nou gebruik van maakt of niet, u betaalt een vergoeding voor de beschikbare capaciteit. Hier is wel een aanpassing van de gasmeter voor nodig om de kosten te verlagen. Omdat de besparingen vaak al in de duizenden euro’s per jaar kan oplopen, is dat zeer de moeite van het bekijken waard.

Wij voeren hiervoor kosteloos een aansluitingencheck uit voor de woningcorporatie. Vragen als ‘Zijn de energieaansluitingen nog wel actief?’, ‘Horen deze aansluitingen nog wel bij onze woningcorporatie?’, ‘Zijn er aansluitingen met een overcapaciteit die verkleint kunnen worden?’ en tenslotte ‘Betalen we niet teveel voor onze energie inkoop?’ worden met onze check beantwoord.

EBS verplichting en monitoring
Sinds 1 januari 2018 zijn organisaties die moeten voldoen aan de Wet milieubeheer verplicht om een energiebeheersysteem (EBS) in te voeren. Het EBS van INNAX heet Eview en kan kosteloos worden gebruikt bij INNAX energiemeetdiensten. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt geld bespaard met een overstap en er is direct een EBS beschikbaar.

Bron foto: Istock


Facebooktwitterlinkedinmail