In 2050 vrij van aardgas? Nu al gasloos ontwikkelen

In 2050 vrij van aardgas? Nu al gasloos ontwikkelen

Het aardgas verdwijnt uit de Nederlandse gebouwen. Er wordt geen nieuwe gasinfrastructuur meer aangelegd en de aansluitplicht wordt geschrapt. Deze ontwikkelingen gaan veel sneller dan gedacht.

Het aardgas verdwijnt uit de Nederlandse gebouwde omgeving. Er wordt geen nieuwe gasinfrastructuur meer aangelegd en de aansluitplicht wordt geschrapt. Dat staat in de Energieagenda. De agenda schetst het beleid na 2023 dat moet leiden tot een vrijwel CO2-neutrale economie in Nederland in 2050.

Verwarming van huizen en kantoren zal worden overgenomen door warmtenetten die worden gevoed door restwarmte uit industrie, afvalverbranding en warm water uit geothermie. Koken zal in de toekomst uitsluitend nog elektrisch gebeuren. Ook het vervoer zal overschakelen naar elektriciteit en waterstof.

2050? Nu al gasloos ontwikkelen
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn, zonder gebruik van fossiele grondstoffen. Dat lijkt ver weg. Maar is dat zo? Een gasnet wordt voor 40 jaar aangelegd, dus nieuwbouw had al 2010 gasloos moeten zijn. Ontwikkelaar Ballast Nedam doet bijvoorbeeld al niet anders. Alle nieuwe projecten worden nu al ontwikkeld en opgeleverd zonder gasaansluiting. Dat is de realiteit van vandaag.

Meer informatie
Wilt u ook gasloos gaan ontwikkelen? Neem contact op met Martijn Geurts.


Facebooktwitterlinkedinmail